TandHjälpen Bettskenor Jönköping

Bettskenor Jönköping

Bettskenor

En bettskena är en typ av tandskydd som används i munnen, vanligtvis på natten. Den är utformad för att skydda tänderna från slitage och för att avlasta käkmusklerna. Bettskenor kan användas för att behandla ett antal olika tand- och käkproblem, bland annat:

 • Tandgnissling och tandpressning: Bettskenor kan hjälpa till att skydda tänderna från skador orsakade av tandgnissling och tandpressning.
 • Käksmärta: Bettskenor kan hjälpa till att avlasta käkmusklerna och minska smärta.
 • Tandställning: Bettskenor kan användas för att korrigera vissa tandfel, till exempel överbett eller underbett.

Typer av bettskena

Det finns två huvudtyper av bettskena:

 • Mjuka bettskena: Mjuka bettskena är tillverkade av ett mjukt material, till exempel silikon eller polyuretan. De är oftast bekvämare att bära än hårda bettskena och kan vara ett bra alternativ för personer som inte är vana vid att bära bettskena.
 • Hårda bettskena: Hårda bettskena är tillverkade av ett hårdare material, till exempel plast eller akryl. De är oftast mer effektiva för att skydda tänderna och avlasta käkmusklerna än mjuka bettskena.

Hur fungerar en bettskena

En bettskena fungerar genom att fördela ut trycket från käkmusklerna över en större yta. Detta kan hjälpa till att minska slitage på tänderna och minska smärta från käkmusklerna. Bettskenor kan också hjälpa till att korrigera vissa tandfel genom att gradvis flytta tänderna till önskad position.

Behandling med bettskena

Behandling med bettskena börjar med ett besök hos tandläkaren. Tandläkaren kommer att undersöka din mun och käke och rekommendera den bästa typen av bettskena för dig. Bettskenan kommer sedan att tillverkas av en tandtekniker.

När du har fått din bettskena är det viktigt att bära den regelbundet, vanligtvis på natten. Du bör också rengöra skenan regelbundet med en mild tvål och vatten.

Fördelar med bettskena

Bettskenor kan erbjuda ett antal fördelar, bland annat:

 • Skydd mot slitage: Bettskenor kan hjälpa till att skydda tänderna från slitage orsakade av tandgnissling och tandpressning.
 • Avlastning av käkmusklerna: Bettskenor kan hjälpa till att avlasta käkmusklerna och minska smärta.
 • Korrigering av tandfel: Bettskenor kan användas för att korrigera vissa tandfel, till exempel överbett eller underbett.

Nackdelar med bettskena

Bettskenor kan också ha vissa nackdelar, bland annat:

 • Kostnad: Bettskenor kan vara kostsamma.
 • Obekvämlighet: Bettskenor kan vara obehagliga att bära i början.
 • Komplikationer: I sällsynta fall kan bettskena leda till komplikationer, till exempel inflammation i tandköttet eller smärta i käken.

Beslut om bettskena

Beslutet om att använda en bettskena är ett personligt beslut som bör fattas efter att ha diskuterat med en tandläkare. Tandläkaren kan hjälpa dig att bedöma dina behov och rekommendera den bästa behandlingen för dig.